Wat is een domiciliëring?
Een domiciliëring is een toestemming die je geeft aan een bedrijf of instelling om een automatische betaling uit te voeren met jouw rekening. Het initiatief gaat hierbij uit van het bedrijf zelf (de schuldeiser).
In de SEPA-zone heet dit een Europese domiciliëring of SEPA Direct Debit.
Dit kan enkel uitgevoerd worden:
- binnen de 34 landen van de SEPA-zone
- in Euro
- tussen IBAN-rekeningen
- waarbij een schuldenaar een rekening heeft bij een bank die SEPA domiciliëringen ondersteunt
Vooraleer de schuldeiser kan innen, moet je als schuldenaar toestemming geven. Die toestemming moet op papier of elektronisch gegeven worden en moet voldoen aan bepaalde regels. (De wettelijke voorschriften.)
Van zodra het akkoord gegeven is, kan de schuldeiser een bedrag innen. Dit bedrag kan variabel zijn. Het bedrijf dat de inning doet, moet op voorhand verwittigen. Normaal is dit minimaal 14 dagen op voorhand, maar de schuldeiser kan deze termijn via zijn algemene voorwaarden korter maken.
Hoe werkt een domiciliëring?
Het volledige domiciliëringsschema werkt op de volgende manier:
Hoe werkt een domiciliëring?
- De schuldenaar geeft zijn akkoord
- Het bedrijf geeft de opdracht voor een automatische betaling door aan zijn eigen bank.
- Die bank communiceert met de bank van de schuldenaar om de inning door te geven.
- De bank van de schuldenaar voert de betaling uit van de rekening van de eindklant.
- De banken informeren de schuldeiser rond het al dan niet slagen van de transactie en het uiteindelijk geïnde bedrag, afhankelijk van het beschikbare saldo.
Verschillende types domiciliëringen
In Europa zijn er 2 types van domiciliëringen: CORE en B2B. B2B mandaten kunnen enkel tussen bedrijven afgesloten worden. CORE-akkoorden kunnen tussen bedrijven en particulieren, of tussen bedrijven onderling afgesloten worden. Het verschil tussen CORE en B2B leggen we in een andere blog uit. Het grootste verschil is dat een CORE-domiciliëring gedurende 8 weken teruggedraaid kan worden, zo is de eindklant beschermd.
Een gelijkaardig systeem aan de Europese Domiciliëring bestaat ook in andere landen, maar werkt in tegenstelling tot Europa enkel binnen dat land (bv. In de UK, Japan, US).